FOOD by Coor
dyrker bærekraft

Coor tar stort ansvar for hvordan vi påvirker miljø og samfunn på lang sikt. Ved hjelp av aktive bærekrafttiltak kan vi bidra til en stabil og bærekraftig utvikling over tid, noe som skaper sikkerhet for samfunnet, våre leverandører, medarbeidere, kunder og gjester.

Vår meny er bærekraftig.

«FOOD by Coor satser stort på norske råvarer. Vi koker kraft på avskjær og minimerer bruken av engangsemballasje.»

– Marianne Hayes Antonsen. Ansvarlig Bærekraft, Coor

 

FNs bærekraftsmål
er med til bords

I dag har vi langt mer kunnskap enn tidligere generasjoner, og vet mer enn noen gang før hva vi trenger å spise for vårt velvære og for en bærekraftig fremtid. Når kunnskapen transformeres til handling, er det for oss helt åpenbart at vi må imøtekomme en grønnere matkultur. FOOD by Coor leder an i denne forandringen.

Hos FOOD by Coor jobber vi strategisk med 5 av FNs bærekraftsmål, som vi mener at vil skape endring med mest effekt. Vi har søkelys på:

1. God helse

2. Stoppe klimaendringene

3. Samarbeid for å nå målene

4. Liv under vann

5. Ansvarlig forbruk og produksjon

Kutt matsvinn

 

Coor Norge signerte bransjeavtalen i 2018 om å kutte matsvinn med 50 % innen 2030.

FOOD by Coor har som mål å gjøre denne halveringen innen 2025, og vi ligger godt an. Fra vi startet med registrering av matavfall i 2017, har vi hatt en nedgang på 35 % gjennom målrettet og god innsats i kantinene.

 

 

Foto: Matvett

Om matsvinn

 

Matsvinn står bak 8–10 prosent av verdens menneskeskapte klimagassutslipp. Det er mer enn utslippene fra hele verdens fly- og skipstrafikk til sammen.

FOOD by Coor bruker matavskjær til smoothies, kraft og supper.

Porsjonering er fornuftig, det oppmuntrer til måtehold.

Vi veier, registrerer og vurderer matsvinn daglig.

Våre bærekraftsmål

 

Hva slags matproduksjon ønsker vi å dyrke frem i Norge?

«For å kunne skape mer bærekraftige matsystem må vi tenke nytt innen alt fra måltider til matsvinn og matproduksjon. I Coor vil den grønne matkulturen omfavne råvarer fra planteriket, og gi kjøtt og sjømat en ny rolle i gastronomien.»

– Marianne Hayes Antonsen, Leder Bærekraft, Coor

Et felles ansvar

Arbeidet med verdensmålene gjennomsyrer hele organisasjonen – fra ledelsen over kjøkkensjefene til kantinepersonalet. Du får tilgang til en lønnsom og bærekraftig lunsjordning her og nå. I et langsiktig perspektiv spiller vi på alle tangentene. Vi tenker bærekraft fra innkjøpt til menyplanlegging, fra servering til bruk av rester.

Det er viktig å tenke sesong for alle råvarene vi bruker – ikke bare de norske – slik at importvarene får kortest mulig reisevei og dyrkes under best mulige og bærekraftige forhold i sin del av verden.

Gjennom våre sentralstyrte oppskrifter og menyer skal man tydelig se en rød tråd ut fra valg av råvarer som skaper en naturlig variasjon og fornyelse av menyene i løpet av året. Målet er å skape en lønnsom virksomhet, som tar hensyn til fremtidige generasjoner.

«Norge gror igjen, så det er behov for beitedyr. Dette gir bærekraft på flere nivåer.»
– Kjetil Skjæveland , Innkjøper Food & Beverage Coor

Om kjøtt

Målet vårt er å være en positiv kraft for et redusert forbruk av animalske råvarer i Norge. Og en pådriver for å konsumere mer bærekraftig kjøtt. For oss betyr dette kjøtt som er odlet gjennom bærekraftig landbruk, mindre kjøtt per porsjon, mindre rødt kjøtt (storfe), mer lyst og hvitt kjøtt istedenfor rødt kjøtt – og til sist alltid norsk kjøtt.

Vi har en klar ambisjon om å redusere bruken av storfekjøtt med 30 % innen 2025.

Vi skal kun tilby norsk kjøtt til våre gjester innen 2025. Vi er overbevist om at dette er et mål som er innen rekkevidde. Dette ivaretar vi med et godt samarbeid og en felles forståelse med våre leverandører og produsenter.

Felles menyplan og sentralstyrte oppskrifter gjør at vi enklere styrer hele kantinene i riktig retning, slik at vi når våre mål.

Vi har et sterkt fokus på informasjon og inspirasjon hos våre gjester og kunder.

Små endringer for deg, er positivt for planeten.

Om fisk

Målet vårt er å være en positiv kraft for å øke bruken av fisk og da benytte fersk fisk fanget i nærliggende farvann. Vi bør ha en klar ambisjon om å inspirer og heve kompetansen til våre ansatte til å lage velsmakende fiskeretter som øker gjestens ønske om å spise fisk.

Vi har en klar ambisjon om å øke bruken av fisk med 50 % innen 2025.

80 % av fisken vi serverer skal være fersk fisk innen 2025.

All fisk vi servere på våre kantiner og restauranter er villfanget eller ASC/MSC sertifisert.

Vi har en klar ambisjon som inspirer og heve kompetansen til våre ansatte til å lage velsmakende fiskeretter som øker gjestens ønske om å spise fisk.

 

«Det er gøy å være fransk kokk i fiskelandet Norge!»
Cedric Sanchez, kanineleder

Om grønt

Råvarer dyrket under prima vekstforhold og høstet når de smaker best, gir full klaff for smaken.

Vårt mål er at veien til den grønne matkulturen også skal være en reise gjennom de norske årstidene.

Å jobbe med sesongens råvarer betyr at vi bruker råvarer fra landbruket som har blitt dyrket og høstet i den norske vekstsesongen.

Vi har en klar ambisjon om å øke andelen norsk frukt og grønnsaker innen 2025, samtidig skal vi øke vårt forbruk av frukt, grønnsaker og belgfrukter med 30 %.

 

«I Menylauget utfordrer vi hverandre i bruk av frukt og grønt!»
Monika Katreniok, polsk MasterChef, Kantineleder Coor

Om korn

FOOD by Coor ønsker å øke befolkningens inntak av frukt og bær, grønnsaker, sjømat og grove kornprodukter.

Samfunnet kunne spart 150 milliarder kroner hvert år dersom vi spiste sunnere, og i tråd med kostholdsrådene. Utviklingen viser at vi spiser bedre på flere områder, men pilen peker i feil retning for fisk, grønnsaker, frukt og korn.

I våre personalrestauranter serverer vi et utvalg nydelig brød og fristende foccacia.

 

«Nystekte, velduftende bakervarer gjør arbeidsdagen enda bedre!»
Helle Christensen, Fagspesialist Food & Beverage Coor

Byarealer til matproduksjon
– urban dyrking

Coor vil gjerne tilrettelegge for å bruke bytakenes for å gi ferske, superlokale grønnsaker. Takhager er morsomt å holde på med, smart for miljøet og nyttig for å utnytte arealet til matproduksjon. Et grønt, dyrket tak blir et eksotisk, moderne og hyggelig rekreasjonsssted for ansatte og gjester. Vi lager et kretsløp på huset. 

Liv Hilsen, ansvarlig Center of Excellence, Coor 

Hydroponisk
dyrking

Dyrking av salater og urter uten bruk av jord, og med lite vann er veldig i tiden. FOOD by Coor har et ønske om å være med på dette spennende feltet, og kan fascilitere for våre kunder.

Hydroponisk dyrkning tilbyr mange fordeler, en av dem er en nedgang i bruk av vann. Vannet som brukes er beriket med næring fra for eksempel husdyrgjødsel.

Med kraftig redusert bruk av vann, vil det i fremtiden være mulig å dyrke mer mat der man ikke har begrenset tilgang til vann.
Vi blir med på utviklingen.

Honningproduksjon på taket av kontoret

Fra skyskrapertak i New York og Hong Kong, til balkonger i Berlin og Slottsparken i Oslo. Birøkting, bier og honning er i vinden.

Vår nordiske flora er unik, og honningen som tappes av den er verdt sin vekt i gull. Honning er et rent naturprodukt, stappfullt av helsebringende stoffer – ren blomsterbuljong. En teskje honning består av nektar fra tusenvis av planter.

Vi har selv honningproduksjon i hovedkontoret på Lysaker, og er i samtaler med flere kunder om birøkting på hustakene.

 

«Birøkting er den søteste delen av Coor facility management service.»
Adam Därnemyr, Service Manager, Coor

Østerssoppdyrking
på kaffegrut

Hver måned leverer Coor 1,5 tonn eksellent kaffegrut til storstilt østersproduksjon ved stavangerfirmaet Topp Sopp.

Topp Sopp produserer på andres avfall (kaffegrut fra spisesteder og sagflis fra sagbruk), og dyrker sopp på materialet og bruker avfallet fra dyrkeprosessen til jordforbedring for andre bønder i nærområdet. Slik kan Topp Sopp tilby bærekraftig, smakfull og ureist gourmetsopp bare et steinkast fra Stavanger sentrum.

Vi oppfordrer våre kunder i Rogaland til å levere kaffegrut til Topp Sopp for å bidra til grønnere matproduksjon.

 

«Fra Coor får vi ren kaffegrut med delikat og proff overlevering!»
Joakim, Topp Sopp