Årstidens råvarer

Vår, sommer, høst og vinter. Du vil kjenne at årstidene endrer seg når du står og skal velge mellom det varme, det kalde og det grønne i våre kjøkken. Sesongens mangfoldige utvalg av frukt og grønnsaker er oppleves fra dag til dag i våre kantiner.
Her er en smakebit fra høstens meny.

Krabberøre på sikori

Krabberøre som forrett er snadder i sesongen, og litt utenom det vanlige.

4 personer
15 minutter

1 krabbe
¼ persillerot, revet
4 ss majones
1 rød chili,
finhakket
1 fedd hvitløk
Salt og pepper
Sikorisalat

Rør sammen ingrediensene, og anrett på sikoriblader.

Ishavsrøye

Ishavsrøye er vår eldste ferskvannsfisk, og merket «Ishavsrøye Vesterålen» er et kjent kvalitetsprodukt av oppdrettet sjørøye, med Matmerks kvalitetsstempel.

1 filet av ishavsrøye per person, skinn og benfri
Salt og pepper
Lakserogn
Olje til pensling av stekebrett ev. tallerken

Smørsaus

4 sjalottløk, hakket
10 hele pepperkorn
4 laurbærblader
2 dl tørr hvitvin
200 g usaltet smør
Salt og pepper

Blomkålpuré

1 blomkål
3 dl helmelk
1 dl fløte

Kok blomkålen i melk, så blir den glatt, ikke grynete.

1. Kok blomkålbuketter møre i melk og fløte. 2. Kjør til puré i blenderen. Smak til med salt og pepper. 3. Hold pureen varm. 4. Pensle tallerknene med en stripe olje, legg over en fiskefilet på hver tallerken, og stek på 160 grader i ovnen i 5–6 minutter. 5. Finhakk løken, bland med vin, laurbærblader og pepper, og kok inn til ca. en tredjedel. 6. Fjern laurbærbladene. 7. Pisk inn smøret i biter, og smak til med salt og hvit pepper. Sausen bør ikke koke etter at smøret er pisket inn. 8. Server med lakserogn, sprø grønne bønner, og grønn salat.

Clafoutis

Smaken av mandler, revet marsipan og varme moreller er herlig. Du trenger ikke å være flink til å bake for å lage denne. Her er det bare å røre sammen ingrediensene, toppe med moreller, steke og drysse over melis.
Du kan også bruke solbær, blåbær eller bringebær.

1 pose moreller, eller ca.
500 gram
1 kartong fløte
150 g hvetemel
1 stk vaniljestang
3 stk egg
100 g sukker
150 g mandelmel
150 g grovrevet marsipan
smør til formen
melis strøs over
Sett ovnen på 190 grader varmluft

Sten ut moreller.
Rør alle ingrediensene sammen med en tresleiv i en stor bolle, og hell røren i en stor, smurt ildfast form. Dander morellene over, og stek kaken i 20–25 min på midterste rille. Dekk med bakepapir de siste 10 minuttene av steketiden.
Dryss kaken med melis.
Server den lun. Clafoutis passer godt med crème fraîche og vaniljeis, men den er også herlig for seg selv.

 

«Kortreist er bra. Ureist er fest.»
Egil Ove Fløholm, Fagspesialist Food & Beverage